TRAJECTÒRIA COMISARI / DIRECTOR

Llucià Homs ha estat aquests últims vint anys exercint de galerista, comissariant exposicions, produint projectes amb artistes, i aquests quatre últims, dirigint La Virreina Centre de la Imatge i conceptuant els primers anys del Centre d’art contemporani de Barcelona a Fabra i Coats. Aquest bagatge l’ha fet endinsar en els debats actuals de l’art i en quines són les necessitats i els reptes que es plantegen tant des de l’òptica de qui encarrega projectes com de qui els produeix.

Entra en contacte amb l’art des de molt jove a la galeria familiar i paral·lelament a formar-se en altres disciplines com el dret i la direcció d’empreses, va cursar per lliure les assignatures d’arts visuals d’Història de l’art i, el curs 2003-2004, el postgrau en Comissariat i pràctiques culturals en art i nous mitjans al MECAD (Media Centre of Art & Design de Barcelona) com a base formativa per a la seva trajectòria curatorial.

El 1993 va iniciar el seu camí com a galerista a Barcelona. Amb la Galeria Llucià Homs va desenvolupar una línia que defensava la producció artística del present: representà una vintena d’artistes emergents a través d’un dens programa de més d’un centenar d’exposicions, activitats i participacions en fires internacionals.

La seva experiència com a gestor cultural va començar el 2003 fundant l’empresa BINOMIO GESTIÓN CULTURAL amb la qual va comissariar projectes sobre gravat català contemporani o videoart, va promoure exposicions sobre Tàpies o La Fura dels Baus i va gestionar la comunicació d’esdeveniments com la Biennal de València.

El mateix 2003 va fundar, junt amb altres socis, LOOP, una plataforma oberta que s’ha convertit en el punt de trobada internacional especialitzat en videoart i que integra una fira, un festival i un espai de debat. Participa, doncs, dels continguts artístics i treballa colze a colze amb l’equip comissarial del projecte.

El 2009 creen LA FÀBRICA BARCELONA, on va impulsar diversos projectes com el PhotoMeeting Ojo de Pez sobre fotografia documental, o TALKING GALLERIES, una trobada internacional de galeries d’art a Barcelona que promou anualment una reflexió crítica sobre el sistema de l’art i la multiplicitat dels seus agents.

Amb motiu del seu nomenament com a director de Promoció dels sectors culturals a l’INSTITUT DE CULTURA de l’Ajuntament de Barcelona (2011-2015), i fruit de la seva passió per aquesta ciutat, va renunciar a totes les seves responsabilitats anteriors; tancà així un cicle professional com a empresari cultural i n’obrí un de nou que li va comportar, entre altres tasques, assumir la direcció de LA VIRREINA CENTRE DE LA IMATGE, un dels equipaments clau de la ciutat en relació amb l’art contemporani, on ha planificat una línia pròpia i complementària dels altres equipaments que treballen la contemporaneïtat i les pràctiques artístiques a Barcelona.

A La Virreina ha programat exposicions d’artistes de primer ordre internacional com Ai Weiwei, Sophie Calle, Michael Snow, Alberto García Alix o Martin Parr per citar-ne alguns, junt amb un intens pla de programes públics.

El seu coneixement s’ha vist reforçat en aquest àmbit en la conceptuació i primers anys de funcionament del Centre d’art contemporani de Barcelona a Fabra i Coats i els quatre anys que ha format part de la Comissió delegada del MACBA.

Durant tots aquests anys ha format part de jurats en concursos públics per a la direcció d’equipaments artístics o per a projectes com la Biennal de Venècia. Ha estat conferenciant, col·laborador en publicacions culturals, editor de llibres d’art sota el segell Homs Editors i ponent en el màster en Comunicació i crítica d’art de la Universitat de Girona