TRAJECTÒRIA ART DEALER

Des de l’any 1993, Llucià Homs va tenir galeria oberta a Barcelona, primer a l’avinguda Diagonal i posteriorment a l’històric carrer de les galeries de Consell de Cent; una trajectòria que va durar fins al 2011 quan va decidir dedicar-se plenament a la gestió cultural pública a l’Ajuntament de Barcelona.

La seva formació en art, l’experiència en la galeria familiar i especialment el postgrau en Comissariat i pràctiques culturals en art i nous mitjans al MECAD (Media Centre of Art & Design de Barcelona) varen ser la base formativa per a la seva carrera galerística, curatorial, la direcció de La Virreina Centre de la Imatge i la conceptuació del Centre d’art contemporani de Barcelona a Fabra i Coats.

Amb una línia rigorosa i eclèctica, la Galeria Llucià Homs va articular amb l’esdevenir dels dies un discurs personal, va treballar amb més d’una vintena d’artistes emergents de la seva generació, tant espanyols com estrangers, exhibint-los regularment en més d’un centenar de projectes, assistint amb ells a fires internacionals a Europa (Arco Madrid, Loop Barcelona, Artissima Torino) i als Estats Units (Pulse Miami), i promovent-los en mostres institucionals.

“Conscients que les noves tendències artístiques no poden cenyir-se a cap tècnica concreta i que l’art contemporani interactua amb altres disciplines anteriorment vistes com a alienes al seu posicionament, els projectes que presenta la Galeria discorren per llenguatges tan dispars que van de la pintura o el dibuix, fins al vídeo i els new media. Més enllà de la funció purament comercial, la Galeria aporta criteri professional i vehicula la creació dels seus artistes, prenent un clar compromís amb els projectes presentats, contribuint a assentar les bases d’un art del present i donant les eines essencials per contextualitzar-lo i fer-lo més comprensible segons un dens programa d’activitats públiques.”

Compromès amb la seva professió, va tenir responsabilitats a l’Associació de galeries Art Barcelona, al Gremi de Galeries d’art de Catalunya, a la Unión de Asociaciones de Galerías de arte de España i a la Federation of European Art Galleries Association.

Conscient de quins són els debats de la professió i els seus reptes, el 2003 va fundar amb altres socis LOOP, una plataforma oberta que s’ha convertit en un punt de trobada internacional especialitzat en videoart. L’esdeveniment integra la fira LOOP, el festival SCREEN i la plataforma de debat LOOP Studies, on es genera l’espai d’interacció de referència entre els diferents agents artístics. Amb aquest projecte varen rebre els premis de l’Associació de crítics d’art de Catalunya i el Premi a la innovació BMW 2005.

Davant de la inexistència d’un espai de debat entre el sector galerístic internacional, el 2011 va fundar Talking Galleries a Barcelona, on es promou anualment una reflexió crítica sobre el sistema de l’art i la multiplicitat dels seus agents des de l’òptica d’un dels seus professionals clau, iniciativa que s’ha replicat a Madrid, Nova York i Berlín.